Blir du verkligen förkyld av blött hår?

I förkylningstider är det hög tid att slå hål på några av de vanligaste myterna om infektioner, så att du lättare kan hålla dig frisk. Dessutom finns det vissa saker du ska tänka på för att skydda mot och förkorta de förkylningar och övre luftvägsinfektioner som ändå slår till.

Tre av fyra svenskar sägs drabbas av en förkylning minst en gång om året, vilket kanske inte är konstigt med tanke på att det finns runt 200 förkylningsvirus omkring oss. Det florerar en mängd myter om vad som egentligen ligger bakom en förkylning, men oavsett vad som gjort dig sjuk kan ColdZyme munspray både skydda mot virus som orsakar infektioner och förkorta sjukdomsförloppet.

ColdZyme® skyddar mot virusen som är själva orsaken till övre luftvägsinfektioner som förkylning. Sprayen används i mun och svalg och bildar en skyddande barriär i munhåla och svalg. Barriären fångar upp virusen och inaktiverar deras förmåga att infektera cellerna. På detta sätt är svalget skyddat och kroppen kan göra sig av med ovälkomna virus på ett naturligt sätt.
Nyfiken på ColdZyme? Läs mer här

Om du dock redan har smittats och fått symptom, tipsar många om vanliga förkylningsknep; men faktum är att några av dem i stället kan leda till att din förkylning hänger kvar ännu längre. Här är tre av de vanligaste förkylningsmyterna.

  1. ”Om du inte har feber smittar du inte”
    Är du feberfri betyder det inte att du inte kan smitta andra med dina förkylningsvirus. Enligt flera förkylningsguider (här lägger vi in en länk) är förkylningen som mest smittsam i början av sjukdomsperioden, när den oftast är som minst framträdande. Om feber ens uppkommer brukar den göra det efter ett par dagar – alltså när det är mindre risk att du smittar någon annan.
  2. ”Blött hår i kylan gör dig sjuk!”
    Det är inte det våta håret som gör dig sjuk, men om immunförsvaret redan är svagt kan kyla försvaga det ytterligare. Blött hår kan minska kroppstemperaturen, vilket kan ha en negativ effekt på ett försvagat immunförsvar. Trots att det inte är det kalla håret som gör dig sjuk är det dock ändå en bra idé att låta det torka innan du går ut i vinter.
  3. ”C-vitamin håller förkylningen borta”
    Att äta rå vitlök, dricka honungsvatten, knapra ingefära eller testa någon annan klassisk huskur hjälper tyvärr sällan mot förkylning. C-vitamin ska hjälpa immunförsvaret och stärka kroppens försvar mot infektion – men om du inte lider av c-vitaminbrist eller tävlar i idrott på hög nivå kan du lägga citrusfrukterna på hyllan.

ColdZyme är en munspray som stoppar virus från att fästa. ColdZyme skyddar mot virus som orsakar förkylningar/förkylningsliknande övre luftvägsinfektioner. När ColdZyme används vid de första förkylningssymptomen kan sjukdomsförloppet förkortas med upp till 3,5 dag. ColdZyme innehåller det naturliga enzymet trypsin som utvinns ur djuphavstorsk. Tillsammans med glycerol skapar trypsinet en skyddande barriär i munhåla och svalg, och inaktiverar virus som orsakar förkylningar/förkylningsliknande symptom. Munsprayen finns i storlekarna 7 ml och 20 ml och i smakerna jordgubb och mentol. ColdZyme är en CE-märkt medicinteknisk produkt som är utvecklad av svenska Enzymatica AB. ColdZyme säljs på apotek och på www.amazon.se

Läs mer