Håll nyårslöftet – låt inte förkylningar stoppa dig

2023 är här och vi är många som lovar oss själva att komma i gång med träningen. När det är mörkt ute är det dessutom extra viktigt att röra på sig för att minska risken att drabbas av nedstämdhet. Du som tränar mycket löper dock större risk att bli förkyld. En brittisk studie bekräftar nu tidigare studieresultat med ColdZyme®: munsprayen kan korta ned sjukdomsperioden med flera dagar. 

New year, new me. I år igen, eller hur? Att komma i gång med träningen är aldrig en dålig idé, men hård träning kan leda till att du får ett något sänkt immunförsvar, vilket kan göra dig mer mottaglig för infektioner som sätter sig i de övre luftvägarna. Samtidigt är det viktigt att röra på sig för att hålla sig i form och att må bra – det gäller att hitta en balans för att hålla sig frisk. Vid behandling med ColdZyme munspray i en dubbelblind placebokontrollerad studie visade det sig att virusmängden minskade och förkylningsdagarna kortades ner till mer än hälften (54 procent).

University of Kent har genomfört en studie under två förkylningssäsonger, som omfattade 123 elitidrottare som utövade triathlon, maraton eller cykling. 62 av försökspersonerna behandlades med ColdZyme medan de övriga 61 var i kontrollgruppen, och inte fick någon behandling alls. Under två förkylningssäsonger registrerades all träning och alla förkylningssymtom hos deltagarna i studien.

Resultatet visade att de som inte fick någon behandling för sina förkylningssymtom hade en förkylningsperiod på över tio dagar, medan de som behandlade sina förkylningssymtom med ColdZyme och följde bruksanvisningen, bara hade en förkylningsperiod på sju dagar, ett resultat som var statistiskt signifikant (p=0,004).

Bekräftar tidigare studier
Denna studie bekräftar tidigare studier på idrottare där behandling med ColdZyme lett till en förkortning av förkylningsperioden. Claus Egstrand, vd på Enzymatica, berättar att studier även på andra målgrupper har visat liknande resultat och menar att även andra användare som verkligen behöver hålla sig friska, exempelvis lärare och förskolepersonal älskar ColdZyme, just för att de får den effekt de behöver.

– ColdZyme sprayas i svalget och skapar en skyddande barriär som stoppar virus från att fästa och föröka sig. Det ger bra effekt när man använder det vid första känningarna av exempelvis halsont, men är också effektiv att använda i förebyggande syfte. När man inleder sitt nya år på gymmet kan immunsystemet försvagas, samtidigt som man befinner sig nära andra med samma nyårslöfte, men som dock kanske bär på ett förkylnings- eller influensavirus. Genom att tänka efter före blir det enklare att inleda 2023 på topp – och hålla sig där.

ColdZyme är en munspray som stoppar virus från att fästa. ColdZyme skyddar mot virus som orsakar förkylningar/förkylningsliknande övre luftvägsinfektioner. När ColdZyme används vid de första förkylningssymptomen kan sjukdomsförloppet förkortas med upp till 3,5 dag. ColdZyme innehåller det naturliga enzymet trypsin som utvinns ur djuphavstorsk. Tillsammans med glycerol skapar trypsinet en skyddande barriär i munhåla och svalg, och inaktiverar virus som orsakar förkylningar/förkylningsliknande symptom. Munsprayen finns i storlekarna 7 ml och 20 ml och i smakerna jordgubb och mentol. ColdZyme är en CE-märkt medicinteknisk produkt som är utvecklad av svenska Enzymatica AB. ColdZyme säljs på apotek och på www.amazon.se

Läs mer